Primal Rebirth Therapie

Praktijk Helenderwijs werkt met Primal Rebirth Therapie (PRT): een lichaamsgerichte (psycho)therapie waarbij je met behulp van verschillende technieken op zoek gaat naar het gezonde, pure deel in jezelf. Terwijl je op zoek gaat naar dat onbeschadigde stuk , zul je steeds meer inzicht krijgen in de eigen, vaak negatieve, overtuigingen, en de aangeleerde overlevingsstrategieën. Deze overtuigingen en strategieën heb je als kind zeer succesvol ingezet om op te kunnen groeien tot de persoon die je nu bent, ze zijn zeer nuttig en zelfs noodzakelijk geweest.

Toch zijn veel van die strategieën en overtuigingen nu niet meer nodig om te overleven , sterker nog, vaak zitten ze in de weg om werkelijk volwassen te worden en je volledige potentie te leven. We reageren vaak nog onbewust vanuit het kind dat zich moet beschermen. Tijdens de sessies ga je meer en meer ontdekken wie je in wezen bent. Je bent als het ware toeschouwer bij je eigen tocht naar de kern. Je observeert waar de spanning zit in je lijf, wat de overtuigingen zijn die je je hebt eigengemaakt, wat je overlevingsstrategieën zijn die je hebt ontwikkeld. En steeds stel je jezelf de vraag: Is dit (nog) waar? Dient mij dit? Is dit wie ik ben of is dit aangeleerd? Wie ben ik nu?

Hoe bewuster je wordt, hoe minder je speelbal wordt van je emoties en overtuigingen. Je zult steeds meer contact krijgen met het gezonde deel in jezelf en daardoor meer in staat zijn om je werkelijke, oorspronkelijke kracht en potentie in te zetten in je huidige volwassen leven.

Het innerlijke kind

Binnen de PRT werken we met de metafoor van het innerlijke kind. Alles wat we ooit geweest zijn en ervaren hebben, dragen we nog in ons. Het ‘innerlijke kind’ bestaat enerzijds uit dat deel van jou wat oorspronkelijk is, je essentie. Dit noemen we ook wel het ‘natuurlijke kind’. Anderzijds uit het deel wat zich heeft aangepast, wat we in de therapie ook wel het ‘gekwetste kind’ noemen.

Je kunt je verleden niet meer veranderen. En het helpt als je er met compassie naar kunt kijken. Oftewel met een liefdevolle blik. Tijdens de therapie focus je niet op het falen, waardoor je jezelf steeds straft, maar leert troostend voor jezelf aanwezig te zijn.

Negatieve overtuigingen en overlevings strategieen

Als kind moesten we ons aanpassen,we waren afhankelijk van onze opvoeders. Zelfs letterlijk: zonder hen konden we niet overleven. Dus als zij ongeduldig, afwezig, verdrietig, te uitbundig, boos of zelfs mishandelend waren moesten we ons als kind aanpassen. Hoe meer het nodig was om je als kind aan te passen aan de verwachtingen van je omgeving, hoe meer je je eigenheid (essentie) hebt moeten opgeven. Je ontwikkelt daardoor negatieve overtuigingen over jezelf, zoals:

  • ‘ik mag er niet zijn’
  • ‘het is er niet voor mij’
  • ‘ik ben niet goed genoeg’
  • ‘er is geen ruimte voor mij’
  • ‘ik ben niet om van te houden’
  • ‘ik ben geen mooie man/vrouw’

Hier ontstaat het ‘gekwetste kind’ in jezelf. Dat is natuurlijk pijnlijk, en om allerlei gevoelens zoals woede, angst en verdriet niet te hoeven voelen, ben je zogenaamde overlevingsstrategieën gaan ontwikkelen. Je bent bijvoorbeeld gevoelens vast gaan zetten in het lichaam of je bent je als het ware energetisch terug gaan trekken uit je lichaam. Door deze overlevingsstrategieën raak je helaas niet alleen uit contact met de nare gevoelens maar ook met je positieve gevoelens zoals levensvreugde, onbevangenheid en energie. Overlevingsstrategieën zorgen ervoor dat we een stukje van onszelf inleveren, we gaan minder onze eigen behoeften en emoties voelen. Deze strategieën nemen we onbewust mee in ons verdere leven. Ze bepalen ons gedrag naar anderen en onszelf. Ze kunnen lichamelijke, psychische of emotionele klachten veroorzaken.

 

Tijdens de therapie zullen we steeds bewuster worden van deze negatieve overtuigingen en overlevingsstrategieën. De volwassene die je nu bent is in staat nieuwe, meer helpende overtuigingen toe te laten en kan kiezen de beperkende strategieën en overtuigingen los te laten zodat de essentiële kwaliteiten die je leek te zijn verloren weer vrij kunnen stromen.

Meer lezen?

De oprichters van het Aumm instituut: Omkar Dingjan en Divyam Kranenburg hebben 3 boeken geschreven waar ze uitvoerig vertellen over Primal Rebirth Therapie, traumatherapie en relatietherapie.